Yin Yoga

Yin Yoga

Yin Yoga is een rustige, meditatieve yogavorm die ons welzijn op vele manieren bevordert. Het richt zich op het versterken, versoepelen en mobiliseren van het dieper liggende bindweefsel, ligamenten en gewrichten. Dat maakt de yogavorm ook geschikt bij eventuele blessures. Daarbij stimuleert het de meridianen en de functies van organen. Yin Yoga is verfrissend en heerlijk rustig. Bij Yin Yoga hoef je niet iets actiefs te doen om in de houding te komen. Juist door spieren te ontspannen, je helemaal aan de houding over te geven, de zwaartekracht haar werk te laten doen, bereik je het dieper gelegen bindweefsel en zal je voelen dat er ruimte ontstaat. Letterlijk en figuurlijk. Bindweefsel speelt een grote rol bij hoe lekker je in je vel zit.

Yin Yoga wordt op een passieve, maar toch intensieve manier beoefend, omdat houdingen lang, tussen de 3 en 7 minuten, worden aangehouden. Het effect hiervan is dat je je zogenaamde fascie strekt. Fascie is het netwerk van bindweefsel dat alle organen, botten en spieren in het lichaam omvat. Door het langer aanhouden van de houdingen is er tevens meer tijd hebt om je lichaam te voelen, dieper te ontspannen in de houdingen en te observeren wat er met je lichaam gebeurd. Je gebruikt elke houding om je lijf beter te voelen. Zo leer je om je grenzen te accepteren en naar verloop van tijd te verleggen en kom je dieper in een houding. De weerstand verzacht je met je adem. Bernie Clark, één van de grondleggers van Yin Yoga, vat het als volgt samen: “We don’t use the body to get into the pose, we use the pose tot get into the body”.

Yin Yoga heeft een relatief rustig en meditatief karakter en is daarmee een tegenhanger van het snelle, en met talloze prikkels gepaard gaande, hedendaagse leven. Eén van de mooiste effecten van Yin Yoga is de innerlijke stilte die het kan brengen. Stress en spanning hoeven helemaal niet erg te zijn, zolang er maar genoeg momenten van rust en ontspanning tegenover staan. Yin Yoga zorgt voor die balans omdat de hele les in het teken staat van loslaten en ontspannen. Door het langdurige aanhouden van de houdingen, kunnen ook de meest uiteenlopende emoties omhoogkomen, gelegen in het water van het bindweefsel. Als er bijvoorbeeld verdriet of ergernis opkomt, dan kun je die gevoelens er gewoon laten zijn en deze door de meditatietijd, die door de oefeningen wordt verschaft, neutraliseren.  Yin Yoga heeft dan ook alles te maken met Mindfulness; zijn in het moment, in je lichaam, observerend, niet oordelend.

Yin Yoga is geschikt voor iedereen! Je kunt Yin Yoga heel goed beoefenen wanneer je heerlijk wilt ontspannen, meer in je lijf wilt komen, balans wilt vinden naast alle actieve of dynamische vormen van bewegen of naast een langdurig eenzijdig fysieke belasting, zoals zittende arbeid, autorijden etcetera. Yin Yoga is daarnaast ook heel geschikt voor de ouder wordende mens en bij fysieke, emotionele of mentale klachten zoals schouderklachten, hernia, lage rugklachten, reuma, fybromyalgie of knieklachten, stress of een burn-out. Ook leert het je meer zelfvertrouwen te krijgen in je lichaam in het geval van(herstellende van) ziekte. Je werkt met respect voor en vanuit de mogelijkheden van jouw lichaam. Er is geen goed of fout. We gebruiken ons lichaam dan ook niet om in een houding te komen, maar we gebruiken de houding om in ons lichaam te komen. Met behulp van eventuele aanpassingen of ondersteuningsmiddelen kan in principe elke houding veilig worden uitgevoerd.

De Yin Yoga lessen worden gegeven op verschillende momenten in de week in een prachtige sfeervolle Mongoolse Yurt aan de Damshoekweg 2 in Olst (buitengebied Wijhe) én in eigen praktijk aan De Geere 5 in Wijhe. De lessen duren 75 minuten. Na afloop van de les kan er staat er in de heerlijk ruime serre, met uitzicht over de weilanden, thee klaar voor de liefhebber!

De lessen bij Inmind worden gekenmerkt door overzichtelijke groepen (maximaal 9 deelnemers per groep) waarbij persoonlijke aandacht, een informele sfeer en veiligheid binnen de groep voorop staat.  Het maakt niet uit of je beginner of al meer ervaren bent. Iedereen is welkom!  De gezellige, knusse en warme sfeer van de locaties, en een warme kop thee na afloop, maken een heerlijk ontspannen yoga-avond compleet!

Lesrooster

Maandag 19.00-20.15 uur in de Yurt

Maandag 20.30-21.45 uur in de Yurt

Woensdag 19.00-20.15 uur in de Yurt

Woensdag 20.30-21.45 uur in de Yurt

Donderdag 20.15-21.30 uur in eigen praktijk