Ouder en Peuter Yoga

Ouder en Peuter Yoga

OUDER & PEUTERYOGA

Is jouw peuter ook zo gek op verhaaltjes?

Kinderpraktijk Inmind geeft wekelijks Ouder & Peuteryogalessen (2 tot 4 jaar) waarin verhalen uit de mooiste prentenboeken daadwerkelijk tot leven komen en waarbij jullie heerlijk kunnen genieten van een klein uurtje volledige aandacht voor elkaar!

Ouder & Peuteryogalessen zijn mooie, intense ervaringen voor zowel de ouder als voor de peuter.
Door bewust een uurtje samen aanwezig te zijn, samen te spelen, bewegen, dansen, lachen, ontspannen en ondertussen samen de leukste avonturen te beleven, voelt jouw peuter zich gezien, voelt het zich veilig en dat stimuleert de ontwikkeling en het zelfvertrouwen. Het is een mooie manier om de emotionele en fysieke band te versterken.

WAT KUNNEN JULLIE VERWACHTEN?
De lessen worden vaak ingeleid door een voorleesboekje. Dit kunnen boekjes zijn over dierenvriendjes zoals Woezel en Pip, Kikker en zijn vriendjes, Dikkie Dik, maar bijvoorbeeld ook over het kabouterbos, de jungle, het circus of boekjes die aansluiten bij een feest, een thema of bij het seizoen van het jaar.

Na het voorlezen doen we de peuter-zonnegroet op een terugkerend, en daardoor voor de peuters herkenbaar, versje. We kruipen in de huid van de dieren die voorkomen in het boek en beleven zo samen de leukste en grappigste avonturen. Het boek komt zo echt tot leven waarbij de fantasie van de peuters volop wordt geprikkeld!

Er zijn zowel activerende als rustgevende oefeningen die tijdens de yogales worden afgewisseld. Er is ook aandacht voor de verschillende zintuigen. Dit kan door het inzetten van kijk-,voel-, ruik- luister- proef- of raadspelletjes.

Op leuke herkenbare versjes, liedjes of muziek worden heerlijke ontspannen massages aan elkaar gegeven en wordt fysiek contact tussen jou en je peuter optimaal gestimuleerd. Elke les wordt afgerond met een korte ontspanningsoefening of verwerkingsopdracht.

WAAROM YOGA VOOR PEUTERS?
Voor alle kinderen geldt dat zij elke dag veel verschillende indrukken opdoen. Ze doen diverse activiteiten, spelen samen en leren continu nieuwe dingen. Het is voor kinderen dan ook belangrijk om een rustmoment te hebben, zodat ze al deze indrukken kunnen verwerken, het geleerde in zich op kunnen nemen en zich even alleen met zichzelf hoeven bezig houden.

Ouder & Peuteryoga sluit aan bij zowel de sociaal-emotionele als de lichamelijke fase waarin peuters zich bevinden. Het brengt deze twee onderdelen in balans. Ouder & Peuteryoga is een leuke en leerzame manier om in deze behoefte te voorzien. Het brengt peuters in contact met hun lichaam en eigen ‘ik’ doordat er aandacht is voor de persoonlijke beleving van het kind. Door yoga samen te beoefenen, wordt ook nog eens de emotionele en fysieke band tussen jullie versterkt en worden het echte wekelijkse ‘genietmomentjes’ voor jullie samen.

SPEELSE LESSEN, PLEZIER STAAT VOOROP!

Een Ouder & Peuter Yogales is speels van opzet en minder gestructureerd dan bij de kleuters. De oefeningen zijn korter van duur. De concentratieboog is bij peuters nog veel korter en zij volgen veelal nog hun eigen impulsen. Dit vraagt om aansluiten, meebewegen en vooral ruimte geven aan peuters om te mogen ontdekken, ervaren en hun eigen grenzen te mogen aangeven.
Zo zal de ene peuter enthousiast mee doen terwijl een ander liever even toekijkt en meedoet op zijn of haar eigen moment. Dit is allemaal prima, er gebeurt van binnen vaak meer dan je aan de buitenkant kunt zien.

VOOR WIE?
Peuters in de leeftijd van 2 tot 4 jaar samen met een ouder, grootouder, buurvrouw, buurman of ander vertrouwd persoon.

WANNEER?
De lessen vinden plaats, om de week, op woensdagochtend van 9.30-10.30 uur.