Mindfulness

Mindfulness

Steeds meer volwassenen en kinderen hebben te maken met stress of stressgevoelens. In onze samenleving moeten we steeds meer, wordt er steeds meer van ons verwacht, raakt onze aandacht steeds meer versnipperd en kijken we soms meer naar een scherm dan dat we daadwerkelijk contact leggen. Hierdoor leven we alles behalve in het hier en nu. Net als volwassenen kunnen kinderen ook moeite hebben met alle druk en prikkels die ze van buitenaf opgelegd krijgen.

Ook zijn er steeds meer kinderen die het moeilijk vinden om zich goed te kunnen concentreren en dagen in een volle klas te zitten of er is sprake van echtscheiding, onzekerheid, pesten, rouwverwerking.

Soms raken kinderen daardoor uit balans; ze trekken zich terug of raken overprikkeld wat kan zorgen voor frustraties, emoties, angsten, piekergedachten, concentratieproblemen of psychosomatische klachten als buikpijn, hoofdpijn en slaapproblemen.

En hoe reageren we als ouders hierop nadat we zelf ook een drukke werkdag hebben gehad? Denkt je wel eens…dat had ook anders gekund?
Zou je meer willen opvoeden op een manier waarbij je op een bewuste, oplettende manier kijkt naar je eigen manier van opvoeden en kijkt naar je kind?

Mindfulness is dè techniek om met aandacht te leren leven. Mindfulness oefeningen zijn gericht op aandacht voor het hier en nu. Je leert bewust te worden van de zintuigen, de adem en het lichaam. Maar ook raken we thema’s als liefdevolle vriendelijkheid, respectvol met jezelf en anderen omgaan, bewustwording van reactiepatronen als dingen niet gaan zoals je wilt. Door aandacht te geven aan dat wat is, ook als het niet fijn of leuk is, leren we hoe met lastige dingen in het leven om te gaan en dat we niet automatisch hoeven te reageren. Bewust maken van de connectie tussen gedachten, gevoelens en lichaamssensaties is waar het om gaat.

Mindfulkids, Mindfulteens & Mindful Parenting

Kinderpraktijk Inmind biedt regelmatig verschillende trainingen en workshops aan met betrekking tot Mindfulness. Zo organiseert Kinderpraktijk Inmind met enige regelmaat Mindfulkids-trainingen en voor tieners Mindfulteens-trainingen. Mindful Parenting is een speciaal aanbod voor ouders die graag willen leren op een bewuste, oplettende manier te leren kijken naar hun eigen manier van opvoeden en naar hun kind.

Mindful Mornings voor Ouder & Kind

Mindfulness vraagt van een kind een vaardigheid die het stapsgewijs zal leren en thuis herhalen, wil het beklijven. Samen met je kind Mindfulness doen werkt dan ook super positief. Kinderen krijgen mooie ankers aangereikt die helpend kunnen zijn voor de rest van hun leven. Als ouder kun je na de sessies je kind hierin blijven ondersteunen. Daarnaast is het belangrijk dat ouders zichzelf ook op dit vlak ontwikkelen. Opvoeden kan bij tijden erg stressvol zijn. Ouderlijke stress beïnvloedt het ouderschap op een negatieve manier. Door samen bewustwording te creëeren, werkt het 2 kanten op. Daarom organiseert Kinderpraktijk Inmind ook regelmatig Mindful Mornings voor Ouder en Kind samen. Dit zijn 5 sessies van 1,5 uur waarbij op laagdrempelige, speelse wijze en met thema’s aansluitend bij de leeftijd van je kind kan worden kennisgemaakt met Mindfulness.
Vijf mindful ochtenden vol ontspanning en bewustwording en met hartvolle aandacht voor jezelf en voor elkaar!

Mindful Yoga

Mindful Kinderyoga vormt een combinatie van Holistische Kinderyoga, waarin het kind in zijn totaliteit benaderd wordt, met aandachtstraining vanuit Mindfulness.

Bij Mindful Kinderyoga ligt de nadruk op de aandacht. Aandacht voor de beweging, de adem, in-of ontspanning. Door te leren focussen leren kinderen zonder te oordelen steeds de aandacht terug te brengen naar hun kern. Er wordt geleerd om bewust dsc_0247(door de ruimte) te bewegen en oefeningen zijn rustiger dan in de algemene kinder-en tieneryogalessen gebruikelijk kan zijn. Naast de opbouw van bijvoorbeeld een houding is er juist ook veel ruimte voor het loslaten.

Door Mindfulness in een vast deel toe te passen binnen de kinder-en of tieneryogales worden extra handvatten aangeboden aan kinderen en jongeren om stress te herkennen en reguleren, concentratie en focus te bevorderen en om op een vrije manier om te leren gaan hun lichaam, gedachten en gevoelens.

Diverse vormen van meditatie en stiltespel worden toegespitst op de belevingswereld van kinderen en jongeren. Mindful Kinderyoga kan daarmee een verrijking vormen voor op de bestaande yogalessen.

Mindful Kinderyoga kan positief bijdragen bij hooggevoeligheid, onzekerheid, angsten, slaapproblemen, concentratieproblemen, onrust, faalangst, hyperactiviteit, nervositeit en heeft een positief effect op kinderen die overactief of naar binnen gekeerd zijn.