Mindfulkids, Heartfulkids

Mindfulkids, Heartfulkids

‘Mag ik even jullie aandacht?’ vraagt de meester of juf soms. Maar wat is dat precies, aandacht? Aandacht is eigenlijk heel veel dingen. Als je jarig bent en je krijgt cadeautjes, dan krijg je aandacht. Aandacht kan je ook geven, bijvoorbeeld als je de hond aait. En soms vind je dat je te weinig aandacht krijgt, bijvoorbeeld als je ouders alleen maar naar je zusje kijken en niet naar jou.

Aandacht is belangrijk bij alles wat je doet. Je leert hoe je bewust aandacht kunt geven. Aan mensen en dingen om je heen. En aan jezelf. Vriendelijke aandacht, voor dit moment, op dit moment, zonder erover te oordelen, nieuwsgierig en met mildheid – Mindfulness noemen we dat in het Engels. En kinderen die daarmee oefenen, noemen we Mindfulkids.

Mindfulness leert ons om helder bewust te zijn van wat ervaringen met ons doen. Als we vaker bewust zijn, kunnen we beter omgaan met de wisselvalligheden van het leven – juist wanneer die moeilijk of uitdagend zijn. Door kinderen al op een jonge leeftijd te leren dat zij hun aandacht bewust in het hier en nu kunnen houden, kunnen ergere stress gerelateerde klachten in de toekomst worden voorkomen.
HartFocus & Heartfulness laat kinderen en jongeren de kracht van hun hart ervaren. Kinderen leven en reageren van nature al meer vanuit het hart. Door deze oorspronkelijkheid te bevestigen leren kinderen om meer in verbinding te blijven.

Uit onderzoek van het Heart-Math institute in Amerika is gebleken dat wanneer er contact wordt gemaakt met het hart een neuronaal stelsel vanuit het hart naar de hersenen wordt geactiveerd. Het hart vormt een actief centrum dat in contact staat met ons hersen-zenuwstelsel. Bij stress, onzekerheid, frustratie of angst is het hartritme onregelmatig. Door het hartritme naar een rustig, regelmatig patroon te brengen wordt synchroniciteit (coherentie) bewerkstelligd tussen hart en hersenen. Er wordt dan als het ware vanuit het hart ‘gedacht’ en niet alleen met het hoofd, wat gunstig uitwerkt op het gevoel van welbevinden, concentratie, zelfvertrouwen, communicatie en de gezondheid in het algemeen.

Bij HartFocus & Heartfulness is ontwikkeling van empathie en (zelf-) compassie een belangrijke peiler. Kinderen en jongeren die beter zijn afgestemd op hun hart kunnen meer in harmonie staan met hun directe omgeving. We blijken het meest ontspannen en op ons best te zijn als we coherent zijn in contact met ons hart. HartFocus & Heartfulness helpt ons dan ook om ons leven vanuit meer ontspanning en verbinding Heartful te leven!

Heartfulness en Mindfulness gaan hand in hand.  Als je vriendelijk voor jezelf kunt zijn, word je milder in je oordelen en kun je meer accepteren. Je bent minder in strijd met jezelf en de wereld om je heen wanneer je jezelf accepteert zoals je bent. Naar jezelf luisteren zonder oordeel is waar het omgaat.

Tijdens de training leren kinderen en tieners door middel van aandachts-oefeningen, mindful yoga, hartfocus- en heartfulnessoefeningen, ademhalingsoefeningen, visualisaties, zintuiglijke oefeningen, klankbewustzijn, meditatie en stiltespel indrukken te filteren, zich minder af te laten leiden door prikkels en op een meer aandachtige manier met spanningen en probleemsituaties om te gaan. Kinderen leren dat zij zelf de baas zijn over hun gedachtes, emoties en manier van reageren en dat er keuzes zijn. Tevens leren ze de kracht van hun hart ervaren. Ook raken kinderen ondanks de hectiek van deze maatschappij weer meer vertrouwd met stilte-momenten en de weldadige werking ervan. Oefeningen worden aangeboden in sfeervolle thema’s.

De training is geschikt voor ALLE kinderen en is bijzonder effectief bij:
•Onrustig gedrag (vermoedens van ADHD/ADD)
•Weinig zelfvertrouwen/een laag zelfbeeld
•Concentratieproblematiek
•Piekeren
•Slaapproblematiek
•Angst en somberheid
•Pestproblematiek
•Hoogsensitiviteit

Maar ook voor kinderen zonder bovengenoemde klachten is de training zeer nuttig! Welk kind vindt het niet fijn om zichzelf te kunnen ontspannen en te leren zich beter te concentreren en/of meer zelfvertrouwen te krijgen?

Kinderpraktijk Inmind denkt graag met u mee voor een programma op maat op uw school of binnen uw organisatie!

Neem gerust contact op voor meer informatie!

“Mindfulkids, Heartfulkids kan thuis en op school handvatten geven bij bijvoorbeeld sensitiviteit, onrust, concentratieproblemen, omgaan met boosheid en negatieve gedachtenpatronen”.